Indrukwekkende races van Koster

16 Aug 2004 | Op de Sachsenring werden dit weekend de zevende en achtste race van de ID&T Clio Renault Sport Cup verreden. Tijdens de eerste race op het Duitse circuit wist Dillon Koster als vierde over de eindstreep te komen - tot dan zijn beste resultaat dit seizoen. Deze uitermate goede prestatie werd daags erna nog overtroffen toen de inwoner van Zandvoort tweede werd (dit doordat, de als tweede gefinishte Frans Verschuur, niet de voorgeschreven brandstof had gebruikt, waardoor hij werd gediskwalificeerd en Dillon doorschoof naar de 2e positie).
Een nieuw circuit voor de rijders van de ID&T Clio Renault Sport Cup, wat vond Dillon Koster van deze nieuwe baan? "De Sachsenring is ontzettend uitdagend. Het parcours vereist dan ook de volle concentratie, zo is een klein moment van aandachtverlies op dit uitermate snelle circuit in het voormalige
Oost-Duitsland genoeg om de controle over je auto te kwijt te raken en doordat de grindbakken en de uitloopstroken niet groot zijn, kan zo'n klein foutje genoeg zijn om je auto compleet af te schrijven en zelf in het ziekenhuis te belanden..."

Dillon maakt in de 1ste race op zaterdag een redelijke start waarbij hij zijn vierde positie wist te behouden. Kort na de start maakte Paul van Splunteren (P2) een fout, die hard afgestraft werd door de bandenstapel. Doordat van Splunteren zijn race moest staken, schoof Dillon op naar de derde positie, met een hijgende Frans Verschuur in zijn kofferbak. Door de crash van van Splunteren ontstond er een safety-car-situatie zonder safety-car... Verbazing alom, vooral doordat eigenlijk direct daarna er weer groene vlaggen werden gegeven langs de baan.
"Ja, dat was een zeer vreemde, verwarrende situatie," legde Dillon uit. "Toen de groene vlag gegeven werd, merkte teamgenoot Sebastiaan Bleekemolen dat niet direct op. Hierdoor konden Allard Kalff en ik hem passeren, maar toen ik Sebastiaan weer in mijn spiegel zag gaf ik hem logischerwijs de ruimte om mij gemakkelijk te passeren."
De wedstrijd gaat verder, ook voor Dillon Koster die de constante druk van Frans Verschuur in zijn spiegels "voelt". Vlak voor de finish, in de laatste ronde, maakte Dillon zijn enige fout in deze race, de routinier Frans Verschuur profiteerde hier direct van, zette zijn Clio naast die van Dillon en steekt hem aan de binnenkant voorbij, weg derde plek en weg podium. Desalniettemin was Dillon zeer tevreden over het verloop van de eerste race: "De auto was zeer goed in orde, het team heeft een goede prestatie geleverd. Ik heb het maximale uit de auto weten te halen, al was een podiumplek zeker mogelijk geweest zonder die ene fout. Ik kijk echter vol vertrouwen uit naar de tweede race."

Deze tweede race zou nog voorspoediger lopen dan de chaotische eerste race. De 27-jarige coureur begon de race vanaf een vijfde plek, maar verloor bij de start van die race al direct twee posities. Toch wist hij zich alweer vrij snel op te werken naar de vierde plaats.
In de allerlaatste ronde reed Koster op de limiet in de hoop zijn eerste
podium van het seizoen te behalen en met succes, Sebastiaan Bleekemolen probeerde met een ultieme inhaalpoging Verschuur van de 2de plaats af te houden.
Tevergeefs, ze raakten elkaar en uiteindelijk finishte Sebastiaan als 6de. "Er werd tussen Kalff, Verschuur en Bleekemolen zo fel gestreden om de eerst drie plaatsen, dat ik dacht daar zou best in de laatste fase van de wedstrijd nog iets kunnen gebeuren, dus was ik heel alert. Wat ik dacht gebeurde vlak voor de finish in de laatste meters en ik haalde daaruit mijn voordeel, Jammer voor Sebastiaan en gelukkig voor mij". Dit betekende voor Dillon dat hij als derde over de streep ging, wat voor hem zijn eerste podiumplek van het jaar betekende. Later bleek bij de technische keuring dat Frans Verschuur (P2) niet de voorgeschreven brandstof had gebruikt, wat diskwalificatie voor hem betekende. Hierdoor behaalde Dillon uiteindelijk zelfs de tweede positie.

"Geweldig om zo'n goede prestatie te behalen," vertelde Dillon na afloop. "Door Verschuurs diskwalificatie heeft Clio Team Zandvoort 700 een 1-2tje voor elkaar weten te krijgen. Een toch wel unieke prestatie. Daarnaast is het natuurlijk een zeer knappe prestatie van Team Bleekmolen door alle 5 de auto's, uiteindelijk, binnen de TOP6 te laten finishen. Deze resultaten geven wel aan hoe het team in de loop van het seizoen is gegroeid. De sfeer is geweldig en de mensen van de techniek super! Dit smaakt naar meer voor de Trophy of the Dunes, op 19 september 2004 op het circuit van Zandvoort."