Kapotte nokkenassensor tijdens Finaleraces

31 Oct 2006 | De afsluitende Finaleraces, die ieder seizoen traditiegetrouw aan het einde van het raceseizoen verreden worden, staan te boek als races waarin plaatwerk noch lak gespaard blijft. Zo ook dit jaar en het Certainty Racing Team kwam daarbij niet ongeschonden uit de strijd.
Teameigenaar Dillon Koster had zich meer van de elfde ronde in de BenQ-Siemens BMW 130i Cup voorgesteld, dan het resultaat dat de races hem uiteindelijk brachten. De inwoner van Zandvoort had in de eerste race met een vijfde startplek een prima uitgangspositie voor een podiumplaats, maar een defect aan de nokkenassensor zorgde voor een roemloze dertiende eindpositie. Daarbij zag Koster zijn sterk presterende teamgenoot, vervanger van de geblesseerde Rob van Someren, André de Vries, die zonder twijfel het meest indrukwekkende debuut van het jaar maakte, aan hem voorbij komen. Problemen met de stuurbekrachtiging zorgden ervoor dat Berend Gesman reeds na 5 ronden noodgedwongen zijn auto in de pitstraat moest parkeren.

Deze technische problemen tijdens de eerste race zorgden ervoor dat Berend Gesman en Dillon Koster snelheid tekort kwamen en daarom geen goede rondetijden konden realiseren. Aangezien die rondetijden weer bepalend zijn voor de startopstelling van de tweede race, werden zijn daar niet echt vrolijk van. Een vijftiende en zeventiende startplek waren het gevolg. Debutant André de Vries daarentegen presteerde met een dertiende positie meer dan prima.

Ook met de start liet De Vries zien prima uit de voeten te kunnen met de BMW 130i en wist al direct een aantal auto’s te passeren. Dit verliep echter niet zonder slag of stoot, want Paul Vahstal raakte de Oranjewoudse coureur op de achterbumper, waardoor hij dwars op het asfalt kwam te staan. Een behoorlijke aanvaring met Henry van Os was het gevolg. Terwijl André de Vries teleurgesteld zijn weg naar de pitstraat zocht, klommen Dillon Koster en Berend Gesman op naar de zevende en achtste eindpositie.

Dillon Koster: “Voor de eerste race had ik met een vijfde startpositie een perfecte uitgangspositie om op het podium te komen, maar een kapotte nokkenassensor gooide roet in het eten. Bij de start kwam ik, doordat deze sensor niet meewerkte, erg moeizaam weg. Toen ik zag dat mijn auto aanzienlijk langzamer was dan de rest van het veld, heb ik geen enkele moeite meer gedaan, door het rijden van defensieve lijnen, de anderen op te houden en viel ik langzaam terug tot de dertiende eindpositie. Door die sensorproblemen noteerde ik zulke langzame rondetijden, dat ik de tweede race als zeventiende (!) moest beginnen. Tijdens de allerlaatste wedstrijd van het eerste BenQ-Siemens BMW 130i Cup-seizoen heb ik geprobeerd er nog zoveel mogelijk van te maken, door een inhaalrace te rijden en te profiteren van de incidenten op de baan. Dit lukte aardig en uiteindelijk finishte ik als zevende, meer zat er niet in het vat.

Al met al is het een goed debuutseizoen geweest voor het Certainty Racing Team, vooral de formidabele inzet van de monteurs is hierbij bepalend geweest. In korte tijd werd namelijk veel schade gereden en hebben zij heel veel werk moeten verzetten om alles in orde te krijgen, klasse jongens! Tijdens de winter zal ik niet stilzitten, want ik zal met Marc Koster en Bertus Sanders deelnemen aan het Winter Endurance Kampioenschap.”

UITSLAGEN FINALERACES ZANDVOORT 2006
BenQ-Siemens BMW 130i Cup Race 1: 1: Jan-Joris Verheul in 23:51.062 minuten, 2: Ricardo van den Ende op 0.120 seconden, 3: Tim Coronel op 3.885 seconden en 13: Dillon Koster.

BenQ-Siemens BMW 130i Cup Race 2: 1: Bas Schothorst in 24:03.862 minuten, 2: Jan-Joris Verheul op 0.289 seconden, 3: Allard Kalff op 1.735 seconden en 7: Dillon Koster op 8.140 seconden.
 © 2004-2016 DillonKoster.nl