Dillon Koster keert terug op het podium na 4 uur van Oschersleben

11 Dec 2006 | Marc Koster, Dillon Koster en Bertus Sanders hebben na afloop van de 4 uur van Oschersleben de champagne weer mogen ontkurken. Het racetrio hield hun aangepaste BMW 120d 4 uur lang buiten de problemen en wist zich, met een minimaal aantal pitstops, van de derde eindpositie (negende in algemeen klassement) te verzekeren.
Na de teleurstellende Zandvoort 500 (equipe Koster/Koster/Sanders viel kleurloos uit) afgelopen maand, kozen Marc Koster, Dillon Koster en Bertus Sanders ervoor om hun BMW 120d aan veranderingen te laten ondergaan. Hierdoor hoeft er ‘minder in de achteruitkijkspiegel gekeken hoeft te worden voor de snelste auto’s op de baan’, zoals Marc Koster het zelf omschreef.

Zo werden de zware portieren van de BMW 1-serie vervangen door lichtere exemplaren en onder de motorkap werd een turbocompressor gemonteerd. Hierdoor valt de BMW 120d buiten het Diesel-reglement en ‘promoveert’ als gevolg naar de ‘2000cc-klasse’. Bijkomend voordeel was dat de voorheen verplichtte intermediate-regenbanden hierdoor vervangen konden worden voor slicks. Dit zorgde ervoor dat de equipe, in de paddock beter bekend als ‘de Kinderen van Frans Lubin’, een stuk competitiever voor de dag kwam als tijdens de Zandvoort 500.

De verbeteringen van de aangepaste BMW 120d kwamen direct al tijdens de kwalificatie aan het heldere Oost-Duitse daglicht. Onder een onbewolkte hemel boven Motorsport Arena Oschersleben kwalificeerde Bertus Sanders zich namelijk als zevende binnen de ‘tot 2 liter klasse’ (22e in algemeen klassement).

Marc Koster slaagde er in deze 22e startpositie na een half uur rijden al om te zetten in een vijftiende plek. De inwoner van Blaricum lag na 43 ronden, toen hij de BMW 120d de pitstraat instuurde voor de eerste pitstop, al op de 5e positie in de ‘2000cc-klasse’ (10e in algemeen klassement). Hierbij gaf hij het stuur uit handen aan team- en achternaamgenoot Dillon Koster.

De 30-jarige Zandvoorter wist de stijgende lijn door te trekken en dezelfde vijfde positie vast te houden tot het moment dat hij tijdens de tweede pitstop de cockpit vrijmaakte voor Bertus Sanders.

Tijdens het laatste uur bleken de laatste lootjes het zwaarst te wegen, getuige van de vele uit- en ‘terugvallers’. Sanders wist echter met zijn BMW 120d Endurance Cup-ervaring in de slotfase een hoog tempo vast te houden en de witte bolide buiten de problemen te houden.

Uiteindelijk kreeg Marc Koster de eer om de witte BMW 120d, na 137 ronden over het Oost-Duitse Motopark Oschersleben, als derde onder de finishvlag door te rijden.

Marc Koster: “Met de start wisten we dat we in racetrim niet sneller waren dan de Renault Clio’s. Gedurende een race van vier uur is continuļteit erg belangrijk, dus nam ik in de beginfase geen risico’s. Langzamerhand hebben we ons omhooggewerkt, doordat we met de Diesel minder binnen hoeven te komen dan de rest van de 2-liters. De BMW 120d is met de huidige aanpassingen een stuk interessanter om mee te rijden, want deze auto komt nu in de buurt van de BMW 130i waar ik normaal in rij. Ik heb er genoten van de race, want ik finish persoonlijk liever na veel strijd als derde, dan dat ik na een anonieme race eerste word.”

Dillon Koster: “We hebben een erg goede prestatie neergezet door met een Diesel-auto binnen de top 3 van de ‘tot 2000cc-klasse’ te finishen. Het is alleen jammer dat we nog een keer extra moesten tanken, waardoor we misschien nog iets hoger hadden kunnen eindigen. Desondanks kunnen we tevreden huiswaarts keren.”

Bertus Sanders: “Het was heel moeilijk om op het podium te finishen in deze klasse met onze auto, maar het is ons gelukt! Ik had nog een klein incidentje tijdens de race, waarbij een andere deelnemer mij bijna elimineerde. Gelukkig is het goed afgelopen. Ik ben erg blij met ons resultaat.”

UITLSLAGEN 4 UUR VAN OSCHERSLEBEN
Uitslag algemeen: 1: Equipe Stanco/Probst/Lukas in 137 ronden, 2: Equipe van Dijk/vd Berg/Inpijn op 1 ronde en 3: Equipe Bouhuis/Albert/vd Zwaan op 1 ronde.

Uitslag ‘tot 2000cc’-klasse: 1: Equipe de Laat/Broersma in 131 ronden, 2: Equipe den Boer/Freebird op 4 ronden en 3: Equipe Koster/Koster/Sanders op 5 ronden.

Foto: © Chris Schotanus
 © 2004-2016 DillonKoster.nl