Twee moeilijke races in Zolder

19 Jun 2004 | Het afgelopen weekend had Dillon Koster het moeilijk met de beide races in de Renault Clio Cup op het circuit van Zolder (België). Door wat ingewikkelde omstandigheden had Dillon dit weekend de grootste moeite zijn concentratie vast te houden. Dit omdat hij teveel bezig was met andere aanverwante (NAV) racezaken, maar ja, het was op dat moment niet anders. Vooral tijdens de vrije training, maar ook gedurende de tijdtraining, zij het in mindere mate, speelde dit concentratieprobleem een grote rol.
De kwalificatie verliep volgens Dillon toch redelijk goed. Had hij het vorige seizoen nog ongeveer tien ronden nodig had om zich in de top 10 te nestelen, dit jaar heeft hij daarvoor voldoende aan slechts drie ronden. Onder “normale” omstandigheden moet het echter voor Dillon mogelijk zijn zich bij de eerste zes in dit toch uiterst competitieve veld te rijden.

"Vroeger had ik echt 10 ronden nodig om uiteindelijk één volle ronde volledig geconcentreerd te zijn en dat was teveel," vertelde de 27-jarige coureur. "Dit jaar gaat het echter een stuk beter, drie ronden zijn tegenwoordig al genoeg om me bij mijn teamgenoten in de top 10 te kwalificeren."

Na twee vliegende ronden in de kwalificatietraining was Koster al verzekerd van een top 10 positie, waarna hij besloot niet meer in actie te komen om zijn set banden te sparen voor de race, waarbij de rondetijden weer bepalend waren voor de startopstelling van de tweede race op zondag.

"De eerste race verliep zonder veel problemen," vervolgde hij. "Toen ik bij de chicane aankwam, had ik blijkbaar het gaspedaal dusdanig hard tegen de vloerbodem getrapt, dat hij daar bleef haken. Ik maakte wat nerveuze momenten mee, met net voor de chicane kreeg ik hem, na wat acrobatische handelingen met mijn voeten, gelukkig weer los en kon ik de bocht alsnog goed nemen.Hier en daar werden wat tikken uitgedeeld, maar doordat ik clean bleef rijden en geen gevaarlijke situaties aanging kwam ik als negende over de eindstreep."

In tegenstelling tot de race op zaterdag, stond de zondagse race bol van spektakel. Zo maakte Dillon wederom een benauwde situatie mee. Desalniettemin bracht hij zijn bolide zonder schade over de eindstreep en pakte de 7e positie.

"De start verliep behoorlijk slecht," vertelde Dillon Koster. "Ik merkte te laat dat het licht op groen ging, waardoor ik een positie verloor."

"In de vijfde ronde kreeg ik het wederom ontzettend warm van de spanning. Bernhard ten Brinke kwam namelijk hard in aanraking met de bandenstapel, waarna zijn auto driemaal over de kop sloeg en daarna weer terug de baan opkwam. Ik reed slechts twee meter bij hem vandaan toen hij uiteindelijk vlak naast mij op zijn dak landde."

De overigens terecht opgelegde straffen aan Ronald Morrien en Bertus Sanders waren in het voordeel van Dillon. Hierdoor won hij toch twee plaatsen terug.

"Bertus Sanders liep nogal wat tikken uit te delen op het circuit," vertelde Koster over het rijgedrag van zijn collega. "Hierdoor kreeg hij een “stop-and-go” penalty. Ronald Mourien werd na afloop van de race gestraft met 3 seconden straftijd vanwege het afsnijden van de chicane, waarbij hij een positie ten opzichte van mij won. Door de straf werd dit terecht weer gecorrigeerd."

Dillon Koster komt 1 augustus 2004 in actie op het Nederlandse circuit van Assen.
 © 2004-2016 DillonKoster.nl