Op jacht naar derde kampioenschapsplaats

20 Sep 2004 | Dillon heeft het afgelopen weekend wederom goede zaken gedaan en dit keer op zijn thuiscircuit, het Circuit Park Zandvoort.
Zijn laatste optreden op het 'circuit in de duinen' was alweer 12 weken geleden. Tijdens dit voorlaatste belangrijke Renault Clio Cup weekend kwamen de eerste- en de tweedeplaats in het kampioenschap definitief vast te staan; 1e en Nederlands kampioen werd Sebastiaan Bleekemolen en 2e Frans Verschuur.

De strijd om de derde plaats is echter nog volledig open en komen daarvoor eigenlijk nog drie rijders in aanmerking, waaronder Dillon Koster.
De inwoner van Zandvoort kwam dit weekend tweemaal in actie, "Een erg leuk initiatief van de organisatie deze gecombineerde races, namelijk een eerste race van 45 minuten + 1 ronde, met een verplichte pitsstop, en een tweede (sprint) race van de normale 12 ronden. Dit zouden ze zeker vaker moeten doen!," aldus Dillon Koster die hierover zeer te spreken was.

"Ik had vooraf verwacht dat ik het zwaar zou krijgen," vervolgde hij. "23 ronden (ong. 100 kilometer) zijn me achteraf toch erg mee gevallen."

De start van de eerste race verloopt voor Dillon zonder veel problemen, al ziet de 28-jarige coureur zijn teamgenoot Allard Kalff door motorproblemen bij de start wel terugvallen tot een 31e startplek. Hij moest namelijk door die problemen achteraan starten en zag daarmee zijn mooie 6e tijd in de kwalificatie als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Als Koster vlak na zijn teamgenoot binnenkomt in de pitstraat voor de verplichte pitstop om brandstof te tanken, ontstaat er enige consternatie wanneer er niet goed aangegeven wordt waar hij zijn auto moet parkeren. Doordat een coureur verplicht 60 seconden stil moet staan werd hierbij gelukkig nauwelijks tijd verloren.

Na de pitstops verdween het overzicht in de race, aangezien de leiders van de wedstrijd relatief laat naar binnen kwamen. Frans Verschuur vertrok echter eerder dan de verplichte stop van 60 seconden van zijn plaats in de pitstraat, waarvoor hij na afloop vier (uiterst milde) strafseconden kreeg. "De race verliep goed," vertelde Dillon na afloop. "Het was erg jammer dat Allard achterop de grid gezet werd doordat zijn motor afsloeg. Voor mij verliep de race zonder problemen, na mijn pitstop had ik vrij baan en was het zaak om een snelle ronde neer te zetten (snelste raceronde uit race 1 geldt namelijk als startpositie voor race 2)," aldus Koster.

En dat lukte, de vierde tijd werd geklokt en daar was hij best tevreden mee.

Tijdens de traditionele 12 'ronden tellende race' ging het alleen nog maar beter voor de Zandvoorter. Wanneer het licht op groen springt, start hij van zijn vierde startplaats. Echter bij het insturen van de Tarzan-Bocht brak de achterkant van de auto uit en zag Dillon de grindstenen steeds groter worden. Door goede stuurmanskunst en als geluk bij een ongeluk knalt John de Vos in Kosters flank, waarna hij weer met zijn neus de goede richting in stond en zijn rit kon vervolgen ("Misschien dat mijn banden nog te koud waren," verklaarde Dillon na afloop).

Hij vervolgde de race met een zwaar beschadigde deur en zonder zijruit, die was namelijk kapot gegaan en lag derhalve de auto en vooral zijn stoel vol glassplinters. "Hoewel ik geen fakir ben had ik er tijdens de race toch niet veel last van, wel van de naar binnen slaande wind, maar ja dat is ook weer lekker koel," sprak Koster na afloop.

Vervolgens spint Paul van Splunteren bij de Audi-S bocht doordat diens versnellingsbak olie lekte wat op de achterbanden van de Vughtenaar belandde. Kampioen, Sebastiaan Bleekemolen, die direct achter hem reed kon hem niet meer ontwijken en kwam ook dwars in de grindbak te staan, net als André van Wonderen. Wederom een hachelijk moment voor Dillon Koster die maar net de bolides van van Splunteren en Bleekemolen kon ontwijken.

Deze crash leverde een safety-car situatie op, waardoor het veld weer inkromp. "De safety-car reed te langzaam, ik schat 45 kilometer per uur, niet veel harder," verklaarde Dillon nader, die tijdens de safety-car-situatie op een comfortabele tweede positie lag.
Toen drie rondes later de safety-car binnenkwam speelde de ervaren Frans Verschuur een tactisch spel door drie maal uit te accelereren om
vervolgens weer hard op de rem te trappen. Hierdoor kreeg hij bij de definitieve "herstart" een zodanige voorsprong op Dillon, dat hij uiteindelijk de overwinning kon pakken. Dillon werd erg knap tweede.

"Geweldig resultaat," vertelde hij na afloop van de race. "De auto was vandaag top. Ik heb verder geen last gehad van de schade die ik in de Tarzan-bocht opgelopen heb. Team Bleekemolen heeft weer erg goed werk geleverd, de auto was echt super. Met deze auto kun je races winnen, heren topmonteurs bedankt."

"De derde plaats in het kampioenschap is nog haalbaar voor me, met de Finaleraces in oktober zal het erom spannen. Ik ga ervoor!"