Remproblemen nekken Dillon Koster

12 Jun 2005 | Het weekend van de Marlboro Masters of Formula 3 vormt altijd een van de hoogtepunten op Circuit Park Zandvoort. Dit jaar bezochten ruim 40.000 toeschouwers het driedaagse racespektakel, waarvan de zondagmiddag werd afgesloten met de Dunlop Sportmaxx Clio Cup. Op een door regen en olie spekglad geworden racepiste manifesteerden Zandvoorters Dillon Koster en Allard Kalff zich met hun Team TRC Clio’s zich zo goed mogelijk. Na zijn eerste ronde passeerde Dillon Koster achter leider Bastiaans als tweede de start- en finishlijn. Terwijl Allard Kalff inmiddels was opgeklommen naar een zevende plaats. Later zou hij die omzetten in een vierde plek om in de slotfase toe te slaan en de derde plaats voor zich op te eisen. Dillon verspeelde zijn goede uitgangspositie door zich tot tweemaal toe te verremmen in de Tarzanbocht. Desondanks wist hij in het tweede deel van de race op te klimmen van een achtste naar een vijfde plaats. In het kampioenschap bezet Dillon nu de derde plaats en Allard staat tweede met 71 punten, slechts 4 minder dan lijstaanvoerder Phil Bastiaans.
Dillon Koster reed in de trainingen naar een fraaie tweede plaats, achter pole-sitter Bastiaans. “Dat werd echter een derde startplaats, omdat ik mijn snelste ronde reed toen er op de baan gele vlaggen hingen. En dat mag nu eenmaal niet. Ik kreeg dus mijn een-na-beste tijd en daarmee stond ik op een derde plaats achter Bertus Sanders”, opent Koster zijn verhaal.

Voor Allard Kalff verliepen de geklokte trainingsronden dit keer wat minder. “Ik heb in het voortraject te weinig getest en dat brak mij duidelijk op. Daardoor was ik net niet scherp genoeg op het moment dat de banden op hun best waren. Een zesde plaats op de startopstelling is niet het beste uitgangspunt voor een race. Maar de race werd in tegenstelling tot de training onder absoluut natte omstandigheden verreden. En omdat wij na de historische Formule 1’s reden lag er op sommige plekken naast water ook nog de nodige olie. Dat weet en daar moet je ook rekening mee houden.”

Dillon leek zich nog even te verkijken op het aantal opwarmronden, maar toen de startlichten echt uit gingen gaf hij zijn bolide de sporen. “Ik had geluk dat Bertus Sanders (als tweede gestart-red.) in de eerste bocht van de baan ging waardoor ik gelijk tweede lag. Maar twee ronden later overkwam mij hetzelfde. Ik had mijn rembalans al tien slagen omgedraaid om meer druk op de achterwielen te krijgen, maar dat bleek nog niet voldoende. Ik schoot in de Tarzanbocht van de baan en moest snel terugschakelen naar de eerste versnelling om weer uit het grind te komen. Dat lukte, maar ik was wel de nodige plaatsen kwijt. Zeker toen het een ronde later nog een keer gebeurde. Toen kwam ik als negende de baan weer op, om daarna terug te komen tot een vijfde plaats”, aldus de Zandvoorter.

Voor zijn dorpsgenoot Allard Kalff verliep de race min of meer omgekeerd. “Dat dacht je!”, lacht hij. “Ik had in het begin van de race ook twee van die momenten dat ik verrast werd door de gladheid. Maar had daarbij het geluk dat ik er niet al te veel plaatsen mee verloor. Toen de remmen eenmaal goed stonden ben ik naar voren gereden en kwam in de slotfase achter Mario Bik terecht. In die laatste twee ronden van de race heb ik de druk bij hem opgevoerd en kwam daarmee op de derde plaats te rijden. Even later pakte Mario die plek weer terug, maar in de allerlaatste ronde schoof ik bij hem binnendoor en pakte de derde plaats definitief. Weer een podium en kostbare punten, omdat ik ook nog een extra punt voor de snelste rondetijd pakte. En in de wetenschap dat Phil Bastiaans (lijstaanvoerder-red.) een van de races niet rijdt, denk ik dat wij vanaf dat moment goede zaken kunnen doen”, aldus optimist Kalff.

Uitslag Dunlop Sportmaxx Clio Cup, Marlboro Masters
1. Phil Bastiaans: 12 ronden, 2. Marc Koster op 0.7209, 3. Allard Kalff op 5.0111, 4. Mario Bik op 5.2509, 5. Dillon Koster op 17.7441 en 6. Oscar Middeldorp