Koster als eerst onder de finishvlag door

17 Jul 2005 | ‘De omloop van Terlaemen’, beter bekend als het circuit van Zolder in België vormde het strijdtoneel van de volgende twee ronden in de Dunlop Sportmaxx Clio Cup. Van de Team TRC-coureurs begon Allard Kalff (Zandvoort) zijn eerste race vanaf een zevende startplaats. Teamgenoot Dillon Koster stond daar acht plaatsen achter. In de twee races manifesteerden beide rijders zich bijzonder sterk, getuige de derde plaats van Kalff en de zesde plaats voor Koster in de 12 ronden tellende eerste race. De tweede race van die dag sloot Koster aanvankelijk winnend af voor teamgenoot Allard Kalff. Laatstgenoemde vergrootte daarmee ook zijn voorsprong in de tussenstand van het kampioenschap.
Als eerste verklaarde Allard Kalff het mindere trainingsresultaat. “Het was eigenlijk het directe gevolg van een misverstand met Dillon. Wij reden het laatste stukje van onze snelste ronde heel dicht achter elkaar en wilden slipstreamen. Maar daarbij tikten wij elkaar aan en dat verklaarde waarom wij niet op de plaatsen stonden, waar wij thuishoorden. En tijd om dat goed te maken was er niet meer, omdat ze die sessie ook nog eens vijf minuten eerder afvlagden. We zullen maar zeggen: Het was niet anders! Daarna heb ik mij gefocust op de start van de eerste race, waarbij ik gelijk twee man pakte. En na het wegvallen van een van de rijders voor mij kon ik mijn vierde plaats zelfs omzetten in een derde en stond ik weer op het podium. Toegegeven, directe concurrent Phil Bastiaans eindigde deze keer nog voor mij als tweede, maar de onderlinge verschillen zijn niet echt groter geworden.”

Dillon Koster was zeker zo enthousiast. “Ik had natuurlijk een mindere startplek, maar heb door sterk en geconcentreerd rijden veel van die achterstand goed kunnen maken. Achteraf gezien is dat prima gelukt. Het had er allemaal net wat beter uitgezien wanneer wij verder naar voren hadden kunnen starten.”

De tweede race later die zondag, startte Kalff wederom sterk. Gebaseerd op de rondetijden uit de eerste race werd ditmaal de startgrid geformeerd. Voor Allard betekende dat weer een zevende plaats, terwijl Dillon als vierde vertrok. Kalff pakte bij de start direct twee plaatsen. “Daarna ging het snel. De voor ons rijdende Belg Philip Jacobs maakte het zichzelf heel moeilijk, waardoor wij een plaats opschoven. En nadat Dillon mij passeerde viel de koploper van dat moment, Bertus Sanders, ver terug. Daarmee schoven Dillon en ik een plaats op en stonden daarmee op het podium, achter onze directe concurrent Phil Bastiaans.”

Halverwege de race-afstand rolde een van de deelnemers met zijn bolide op het dak, waarna een safety car in de baan kwam. Dat veranderde in een keer de situatie aan de kop van het veld. Alles schoof weer bij elkaar. Dillon: “Wij reden allemaal weer dicht achter elkaar en Bastiaans reed toen nog voor mij, maar vloog kort daarna naast de baan. Daarmee nam ik de leiding over en werd gevolgd door Allard. Een mooie situatie die tot en met het vallen van het finishdoek bleef bestaan. Een keer keek ik nog wat vreemd op toen Allard nog een keer naast mij kwam rijden en de indruk wekte mij te willen inhalen. Gelukkig heeft hij dat niet gedaan en mocht ik de eerste prijs in ontvangst nemen!”

NB: Na afloop van de race werd Dillon Koster door de Sportcommissarissen bestraft met 30 seconden extra vanwege een onsportieve actie jegens een andere deelnemer. Daarmee zou hij terugvallen naar een 16e plaats. Koster heeft inmiddels beroep aangetekend tegen deze beslissing en daarop zal later door een autosportrechtscollege een standpunt bepaald worden.Mocht Koster daarbij in het ongelijk gesteld worden gaat de zege in de tweede race over naar Allard Kalff, die daarmee zijn leidende positie in het kampioenschap alleen nog maar verder versterkt.

UITSLAGEN DUNLOP SPORTMAXX CLIO CUP ZOLDER SUPER PRIX:
Race 1: 1. Philip Jacobs 12 ronden 22:07:042; 2. Phil Bastiaans op 4.940 ; 3. Allard Kalff op 6.832; 4. Mario Bik op 9.535; 5. Mike Verschuur op 9.753 en 6. Dillon Koster op 10.757.

Race 2: 1. (onder voorbehoud) Allard Kalff 12 ronden 25.22.457; 2. Mike Verschuur op 5.219; 3. Michael Bleekemolen op 5.711; 4. Mario Bik op 7.112; 5. Tim Buijs op 8.412 en 16. (onder voorbehoud) Dillon Koster 29.675.