Nieuwjaarsrace brengt WEK-équipe weinig

08 Jan 2006 | Dillon Koster, Marc Koster en Bertus Sanders hadden zich ongetwijfeld een betere start van het nieuwe jaar gewenst, dan de traditionele Nieuwjaarsrace op Circuit Park Zandvoort hen zondag gebracht heeft. Waar het racetrio in de voorgaande Winter Endurance Kampioenschap-races met een overwinning en een tweede plaats aan de haal ging, zagen zij door een probleem met de koppeling een herhaling van de eerder behaalde resultaten als sneeuw voor de zon verdwijnen.
Voorafgaand aan de Nieuwjaarsrace beloofde de kwalificatie, met équipe Koster/Koster/Sanders op de tweede plaats in de ‘tot 2000cc’-klasse, een competitieve race om de leiding in het kampioenschap.

Als de race met een enkel incident op start/finish van start gaat, weet Bertus Sanders uit te problemen te blijven en na één uur (30 ronden) rijden als tweede over de meet te komen. Waar de betrouwbaarheid tijdens de voorgaande lange-afstand-races prima in orde was, drinkt het racetrio ditmaal de gifbeker. In de 31e ronde steekt een probleem met de koppeling de kop op, waarna Sanders besluit de auto in de pitsstraat te parkeren. Het probleem blijkt te ernstig om de auto weer terug het Zandvoortse circuit op te sturen, waardoor het team zonder kampioenschapspunten naar huis keert.

Bertus Sanders, die door de problemen dit weekend als enige coureur van de équipe in actie kwam, stuurt twee ronden voor de geplande rijderswissel de auto in de pitsstraat. “Tja, wat kan ik zeggen. Dit is natuurlijk absoluut erg jammer, want we waren deze winter zo goed op weg, maar om met vijf races winterkampioen te worden, kunnen wij ons geen uitvalbeurt permitteren. Dat is toch gebeurd en dan weet je dat het voorbij is. We kunnen nog kampioen in de ‘tot 2000cc’-klasse worden, maar ook dit kampioenschap hebben we het niet meer zelf in de hand en moeten we hopen op uitvalbeurten van andere teams. Het tempo zat er goed in, maar van de ene op de andere bocht klonk er opeens een hoop lawaai. Ik probeerde nog door te rijden, maar het bleek zinloos. Zonde dat dit probleem al onze titelkansen in één klap verwoest.”

Marc Koster, die reeds in race-overall was getogen om Bertus Sanders af te lossen, is kort en duidelijk. “Ik heb dit jaar nog geen kilometer op een race-circuit afgelegd en dit euvel heeft onze, niet geringe, kampioenschapskansen in één keer verpulverd. Dan is het over en klaar. Betrouwbaarheid is de belangrijkste factor met het Winter Endurance Kampioenschap en daar kwamen we vandaag helaas op te kort, daar is verder niets aan te doen. De auto repareren en de race later hervatten was zinloos geweest, aangezien we minimaal 70% van het totaal aantal raceronden afgelegd moeten hebben. Hetgeen dat ons, met het oplappen van de auto, niet meer gelukt zou zijn.”

Dillon Koster, die dit weekend geen meter aflegde op Circuit Park Zandvoort, heeft de strijd nog niet opgegeven. “Dit resultaat is uiteraard niet waar we op gehoopt hadden. Maar zulke dingen horen bij het racen en dit teleurstellende resultaat zullen we moeten accepteren. Theoretisch is er nog genoeg mogelijk en we hebben nog twee races te gaan, dus ik heb de strijd nog niet opgegeven.”

UITSLAGEN NIEUWJAARSRACE 2006

Uitslag ‘tot 2000cc’-klasse: 1: Equipe de Vos/de Borst in 112 ronden, 2: Equipe Becker/van den Brink op 3 ronden, 3: Vahstal/Vos op 3 ronden en 8: Equipe Koster/Koster/Sanders op 81 ronden.

Uitslag algemeen: 1: Equipe Bouhuys/Albert/Bleekemolen/Bleekemolen in 116 ronden; 2: Equipe Frederiks/Beyrer op 1:11.458 minuten, 3: Equipe Schouten/Komp op 4 ronden.
 © 2004-2016 DillonKoster.nl