Dillon Koster maakt leerzaam weekend mee

18 Apr 2006 | Leerzaam, is de beste samenvatting van het paasweekend dat Dillon Koster meemaakte. De Zandvoorter moest gedurende het debuut van de BMW 130i Cup wennen aan de achterwielaandrijving, waarmee hij nauwelijks ervaring had. Toch begon het weekend met een negende startpositie voor de eerste race veelbelovend. Een race waarin Koster uiteindelijk als zevende over de eindstreep kwam. De tweede race van het weekend liep, met een bestrafte jumpstart, uit op een fiasco. Koster behaalde een teleurstellende 13e positie.
Tijdens de kwalificatie bleek al snel dat de BMW 130i Cup een zeer competitieve klasse is en een waardig opvolger van de Porsche GT3 Cup Challenge. Tijdens de kwalificatie trainden namelijk tien coureurs zich binnen een seconde van de snelste trainingstijd. Dillon Koster wist zich, met een negende kwalificatiepositie, ook in die toptien te nestelen. Dit ging echter niet zonder slag of sloot. Tijdens zijn vliegende ronde verschakelde de 29-jarige coureur zich, waardoor hij kostbare tijd verloor. “Tijdens mijn geplande snelste ronde vergat ik in de Kumho-bocht terug te schakelen. De Kumho-bocht leidt naar de Arie Luyendijk bocht die uitmondt in het rechte stuk, hierdoor koste dit foutje me wat snelheid en een halve seconde in mijn kwalificatietijd.”

Zaterdag, was de dag van het debuut van de BMW 130i Cup. Door het verdwijnen van de Porsche GT3 Cup en Formule Renault-klasse, waren de ogen van de toeschouwers dit weekend vooral gericht op de gloednieuwe BMW 130i Cup, waarvan niet alleen de sterke 3.0 liter motor indrukwekkend (was) is, maar ook de deelnemerslijst met een indrukwekkend aantal grote namen, waaronder Tim Coronel, Michael Bleekemolen en Cor Euser. De laatste kwalificeerde zich als tiende, maar dat bleek geen reden om de ervaren coureur uit te vlakken. Door een slechte start (kreeg) zag Dillon Koster de ‘ouwe rot’ direct aan zich voorbij, waarna (de 29-jarige coureur) hij in het vervolg van de race de druk op de ketel bij Euser wist te houden. “Ik had goede gevechten met Cor Euser. Hij is een grote naam en ervaren coureur in de autosport en ik was blij dat ik het hem lastig kon maken. Uiteindelijk kon ik hem niet passeren, maar zijn we in onze strijd wel voorbij gegaan aan Rory Betram en de gespinde Patrick Dirks. Al met al was het een competitief debuut van de BMW 130i Cup, dat zeker iets belooft voor de rest van het seizoen.”

Toen de tweede race aanving en de zeventien coureurs geconcentreerd wachtten op het moment tot de lampen op groen zouden gaan, had Dillon Koster al een aantal centimeters afgelegd. Hij corrigeerde zijn fout en behaalde hierdoor geen voordeel aan de situatie, desondanks wordt hij in de slotfase van de wedstrijd bestraft met een drive-through-penalty en viel terug naar de 13e positie. Voordat hij de straf opgelegd kreeg had Koster nog flinke gevechten met onder andere Rory Bertram, waarin hij als winnaar uitkwam. Met nog drie ronden te gaan, moest hij zijn straf ondergaan en zag een zwaar bevochten zesde positie als sneeuw voor de zon verdwijnen. “Ik had geen goede start. Mijn auto rolde iets voor de lampen op groen waren, maar ik reageerde hierop door te remmen en werd hierdoor aan alle kanten gepasseerd. Ik had geen enkel voordeel aan de situatie behaald. Ik rukte weer op in het veld en had een erg goed gevecht met Rory Betram, maar nadat ik het met hem ronden lang aan de stok gehad had, werd ik, met nog een klein aantal ronden te gaan naar binnen gehaald voor een drive-through-penalty voor mijn vermeende valse start. Erg zonde voor de haalbare prestatie, maar vooral voor het gevecht dat ik met Betram had. In het geval van een valse start zou de wedstrijdleiding direct moeten doorgeven dat ik een straf moet inlassen of, om de show in leven te houden, een tijdstraf achteraf opleggen. Desondanks was het een leerzaam weekend, waar ik erg van genoten heb.”

UITSLAGEN PAASRACES 2006
Race 1: 1: Ricardo v.d. Ende in 12 ronden, 2: Jan Joris Verheul op 2.058 seconden, 3: Sebastiaan Bleekemolen op 6.029 seconden en 7: Dillon Koster op 11.283 seconden.
Race 2: 1: Jan Joris Verheul in 12 ronden, 2: Sebastiaan Bleekemolen op 7.024 seconden, 3: Ricardo v/d Ende op 7.578 seconden en 13: Dillon Koster op 1:18.837 minuten.
 © 2004-2016 DillonKoster.nl