Onfortuinlijk weekend voor Dillon Koster

22 Aug 2006 | Bleven de Certainty Racing Team-coureurs in de voorgaande races van de BenQ-Siemens BMW 130i Cup grotendeels buiten de problemen, tijdens het Dutch Power Pack Festival op het Belgische Circuit Zolder werd dit “gemis” volledig gecompenseerd. Rintje Ritsma maakte een zware crash, terwijl teameigenaar Dillon Koster na een zevende positie in de eerste race, geëlimineerd werd in de tweede wedstrijd.
De achtste editie van de BenQ-Siemens BMW 130i Cup had slechts één ronde nodig, voordat het zich ontpopte tot één van de spannendste races van het seizoen. Minder dan twee minuten nadat de lampen boven de ‘Omloop van Terlaemen’ doofden voor de nieuwbakken BMW-merkenklasse, plensde de regen in het Belgische Zolder neer. Het gevolg was een herstart, ditmaal met het gehele deelnemersveld op regen-banden. De hervatting van de race bleek voor Rintje Ritsma geen succes, de schaatser verloor al in de eerste ronde na die herstart de controle over zijn BMW 130i en belandde hard in de betonnen muur. De schade van Ritsma’s BMW was dusdanig, dat hij niet meer in actie zou komen tijdens de tweede race. De coureur zelf was gelukkig “safe and sound”.

Het verdere verloop van de eerste BenQ-Siemens BMW 130i-race op Belgische bodem kenmerkte zich door veel strijd, mooie inhaalacties en spectaculair “chicane-werk”. Uiteindelijk pakte Jan-Joris Verheul, na een sterke inhaalrace, de overwinning en reden Certainty Racing Team-coureurs Dillon Koster en Berend Gesman zich respectievelijk naar een zevende en twaalfde eindplaats.

Berend Gesman, die de afwezige Rob van Someren verving, was de enige Certainty Racing Team-coureur die de finishvlag zag tijdens de negende ronde van de BenQ-Siemens BMW 130i Cup. Waar Rintje Ritsma al toeschouwer was geworden na zijn aanvaring met de betonnen muur, werd ook Dillon Koster ridder te voet nadat hij door Bas Schothorst een forse tik op de achterbumper kreeg voor de Bolderberg-haarspeldbocht. De enige ongeschonden Certainty-coureur, afgezien van een klein incident met Paul Vahstal, Berend Gesman, finishte uiteindelijk als zevende.

Dillon Koster (7e en DNF): “Het is erg zonde dat door een regenbuitje de wedstrijdleiding ervoor koos de wedstrijd stil te leggen, want ik lag inmiddels vijfde en ik had een redelijke voorsprong. Bij de herstart brak de achterkant van mijn auto uit, waardoor ik alle zeilen bij moest zetten om mijn race niet in tranen te laten eindigen. Dit lukte, maar ondertussen reed ik wel rond op de veertiende positie. Uiteindelijk kwam ik als zevende over de eindstreep. Van de tweede race werd ik niet echt vrolijk. Als achtste gestart, reed ik, met nog twee ronden te gaan, op de zesde plek, maar bij de Bolderberg-haarspeldbocht ontving ik een ram van Bas Schothorst en belandde in de grindbak. Hierdoor zag ik een goede klassering in rook opgaan. Ik snap niet dat deze actie van Schothorst, die mij overigens wel zijn excuses aanbood, onbestraft is gebleven.”

UITSLAGEN DUTCH POWER PACK FESTIVAL 2006
BenQ-Siemens BMW 130i Cup Race 1: 1: Jan-Joris Verheul in 13 ronden, 2: Cor Euser op 0.762 seconden, 3: Ricardo van der Ende op 10.898 seconden, 7: Dillon Koster op 35.857 seconden en 12: Berend Gesman op 59.922 seconden.
BenQ-Siemens BMW 130i Cup Race 2: 1: Jan-Joris Verheul in 13 ronden, 2: Ricardo van der Ende op 0.321 seconden, 3: Tim Coronel op 0.763 seconden en 7: Berend Gesman op 33.543.