Felbevochten podiumplaats na Trophy of the Dunes

25 Sep 2006 | Tijdens de Trophy of the Dunes heeft Certainty-coureur en teameigenaar Dillon Koster de eerste podiumplaats van het seizoen voor het nieuwbakken raceteam in de wacht gesleept. De inwoner van Zandvoort wist tijdens een onstuimige tiende ronde van de BenQ-Siemens BMW 130i Cup op Circuit Park Zandvoort zijn auto buiten de problemen te houden en, na een fraaie inhaalslag, zijn eerste podiumplaats te realiseren.
Regenachtige weersomstandigheden zorgden zaterdag voor een ongebruikelijke startopstelling. Naarmate de kwalificatiesessie vorderde, werd het asfalt van het Zandvoortse circuit steeds natter. Dit zorgde ervoor dat de coureurs hun snelste tijd eigenlijk al in de eerste volle ronde moesten neerzetten. Daarin slaagde Dillon Koster, met een dertiende positie, bepaald niet. Sterker nog, teamgenoot Rintje Ritsma was, met zijn schaatservaring op gladde ondergrond, sneller dan Koster en eiste de elfde startpositie op.

In een race waarin de vellen rubber van de lekke banden in de rondte vlogen en de wedstrijdleiding ogen tekort kwam met de hevige strijd op de baan, kon Ritsma niet goed profiteren van zijn sterke optreden tijdens de kwalificatie. Zijn tweede versnelling werkte bij de start van de wedstrijd niet mee, waardoor hij het gehele veld aan zijn witte BMW 130i voorbij zag komen. Ondertussen was teamgenoot Dillon Koster drukdoende zijn teleurstellende startpositie weg te poetsen, door al na vijf ronden opgeklommen te zijn tot de vijfde positie. Op het moment dat een derde een podiumplek voor Koster zeker leek, ramde Ricardo van der Ende, in de laatste ronde, de 30-jarige Certainty-coureur bijna van het asfalt. Met veel stuurmanskunst kon Dillon zijn BMW op de baan houden en zijn weg vervolgen. Lang kon de Ekris Motorsport-coureur niet van zijn derde plaats genieten, zijn actie werd namelijk met tien seconden tijdstraf “beloond”, waardoor Dillon Koster alsnog zijn podiumplaats toebedeeld kreeg. Rintje Ritsma had niet alleen problemen met zijn versnellingsbak, ook had de schaatser last van onderstuur, waardoor de elfde positie het maximaal haalbare bleek.

Dillon Koster: “Ik was in mijn eerste ronde van de kwalificatie niet scherp genoeg. In de ronden daarna presteren de Pirelli-regenbanden beduidend minder, waardoor ik mijn positie niet meer kon verbeteren. In de wedstrijd kwam ik bij de start goed van mijn plek en won al direct al een aantal plaatsen. Er gebeurde veel en ik kon goed de kop volgen. Proficiat voor het team dat een perfecte auto had neergezet. Na vijf ronden was ik al tot de vijfde positie opgeklommen en in de eindfase kon ik profiteren van uitgedeelde ‘drive-trough’-penalty’s.

Van Ricardo van der Ende kreeg ik in de laatste ronde een tik uitgedeeld en kwam ik als vierde over de finish. De wedstrijdleiding nam een goede beslissing door Van der Ende voor zijn actie tien seconden straf te geven. Dit podium hadden we als team even nodig, na de tegenvallers van afgelopen weken (veel werk door autoschades, red.). Een podiumplaats in deze competitieve klasse behaal je niet alleen, daar heeft het team een grote bijdrage aan gehad!”

De volgende wedstrijden in de BenQ-Siemens BMW 130i Cup worden verreden tijdens de Finaleraces op 29 oktober te Circuit Park Zandvoort.

UITSLAGEN TROPHY OF THE DUNES 2006
BenQ-Siemens BMW 130i Cup: 1: Bas Schothorst in 24:00.210 minuten, 2: Rory Betram op 7.097 seconden en 3: Dillon Koster op 8.702 seconden.