Dillon Koster begint nieuwe seizoen op het podium

09 Apr 2007 | Tijdens een bewogen seizoensstart met de Paasraces op Circuit Park Zandvoort heeft Dillon Koster het nieuwe seizoen van de Samsung BMW 130i Cup ingeluid met een podiumplaats. Teamgenoot Marc Koster belandde, met twee vierde plaatsen, net buiten het podium. Racende schaatser Rintje Ritsma viel in de eerste race uit met technische problemen, terwijl hij in de tweede race als dertiende finishte.
In een startveld met namen als Allard Kalff, Tim Coronel, Jan Lammers en Duncan Huisman kwalificeerde Marc Koster en Dillon Koster zich sterk door samen de derde startrij te bezetten. Voor Rintje Ritsma verliep de kwalificatie wat moeizamer met een zeventiende startpositie.

Met de start van het nieuwe seizoen, met alle BMW 130i’s nog ongehavend, wisten Dillon en Marc Koster hun goede uitgangsposities te handhaven en de aansluiting met de kopgroep te vinden. Iets over de helft van de wedstrijd vond er een megacrash tussen Pieter Christiaan van Oranje en Henry van Os plaats, waarbij laatstgenoemde meermaals over de kop vloog. Om Van Os uit zijn wrak te bevrijden, werd de wedstrijd direct stilgelegd.

Bij de hervatting van de wedstrijd zorgde een probleem met de BMW-motor van Rintje Ritsma ervoor dat hij zijn auto in de pitstraat bracht en de seizoensopening voortijdig moest beëindigen. Vervolgens ontvouwde zich voorin het veld met twee resterende ronden een hevige strijd. Kemphanen Ricardo van der Ende en Donald Molenaar gaven geen centimeter ruimte aan elkaar toe, waardoor Van der Ende in de Gerlachbocht spinde en midden op de baan tot stilstand kwam. Het gevolg was een kettingbotsing, waarbij zeker vier auto’s fikse schade opliepen. Marc en Dillon Koster wisten ongeschonden uit het slagveld te komen en finishten respectievelijk als vierde en vijfde.

Met de derde en vierde startposities hadden Dillon en Marc Koster al voorafgaand aan de tweede editie van de Samsung BMW 130i Cup goede papieren in handen om op het podium te kunnen eindigen. Bij de start van de wedstrijd had Marc Koster de beste kans de champagne te mogen ontkurken, maar zag de bokaal aan zijn neus voorbij gaan, toen naamgenoot Dillon hem in de derde ronde passeerde en de podiumplaats tot het eind verdedigde. Marc kwam uiteindelijk, voor de tweedemaal, als vierde onder de finishvlag door. Rintje Ritsma had moeite Hans Rutte te passeren, waardoor hij de aansluiting met de rest van het veld verloor. Uiteindelijk eindigde de racende schaatser het paasweekend met een verdienstelijke dertiende positie.

Dillon Koster (vijfde en derde positie): “Nou, de kop is eraf! Het is ongelooflijk dat ik mijn auto ongeschonden uit de strijd heb kunnen slepen, als je ziet wat er allemaal gebeurd is. Na het mega-incident van mijn goede vriend Henry van Os ben ik snel bij de wedstrijdleiding gaan informeren hoe hij er aan toe was. Gelukkig was alles in orde. Ricardo van der Ende spinde na de herstart en kwam weer terug op de ideale lijn. Het scheelde zo ontzettend weinig of ik had mijn auto aan de schroothoop van vandaag kunnen toevoegen.”

“Voor het eerst van mijn 10-jarige autosportcarrière heb ik tijdens de tweede wedstrijd een rollende start meegemaakt. Ik moest hier eigenlijk nog aan wennen, waardoor ik tot de vierde plek terugviel. Uiteindelijk kon ik een positie terugwinnen toen Donald Molenaar een schakelfout maakte in de Arie Luyendijk en Marc vervolgens bijna tegen hem aanreed. Hierdoor passeerde ik hen allebei buitenom in de Tarzanbocht, waardoor ik op het podium ‘reed’. Ik was blij te zien dat mijn teamgenoot Marc achter me reed, aangezien hij geen onnodige risico’s zal nemen. Al met al is het een erg mooi resultaat om het jaar met een podiumplaats te beginnen. Ik verwacht dat we als team, met Marc, Rintje en ik, dit seizoen hoge ogen zullen gooien!”

Marc Koster (tweemaal vierde positie): “In de eerste wedstrijd had ik echt een wereldstart. Als het rechte stuk vijftig meter langer was geweest, had ik waarschijnlijk de leiding kunnen pakken. Ik koos ervoor om buitenom te gaan, maar hierdoor moest ik ze weer voorbij laten en weer als vijfde aansluiten. De race stond bol van de incidenten, maar ik heb me hier, op een flinke kleun van Bas Schothorst na, afzijdig van gehouden.”

“Tijdens de tweede race had ik wederom een superstart. Ik kon direct opklimmen tot de derde plek. Na twee ronden heb ik mijn oud-teamgenoot Tim Coronel voorbij gelaten en bij hem aangesloten. Zo ontstond een treintje, met Dillon Koster en Bertus Sanders achter mij. Donald Molenaar maakte vlak voor me een schakelfout, waardoor Dillon ons gemakkelijk buitenom kon passeren in de Tarzanbocht. Uiteindelijk ben ik blij met twee vierde plekken en kijk ik uit naar de volgende races, tijdens het FIA WTCC!”

Rintje Ritsma (uitgevallen en dertiende positie): “De eerste race was een waar slachtveld, met veel stof en ongein. Ik heb me hier gelukkig buiten gehouden, niet zo gek, aangezien ik na zes ronden de pits in moest vanwege motorproblemen. Bij het uitkomen van de Audi-S-bocht sloeg de auto in het noodprogramma en werden de toeren begrensd. Jammer, maar helaas.”

“De tweede race ging beter, al had ik er last van dat Hans Rutte voor me reed en erg agressief zijn positie verdedigde. Uiteindelijk kon ik hem op snelheid in het Scheivlak passeren, maar had ondertussen de aansluiting verloren met de rest. Ik finishte vlak achter Mickey Betram, dus één positie had ik er nog uit kunnen halen. Maargoed, als je kijkt hoeveel incidenten er op de baan geweest zijn, kunnen we blij zijn dat we zonder schade huiswaarts keren.”

De volgende wedstrijden in de Samsung BMW 130i Cup worden verreden tijdens het FIA World Touring Car Championship op 5 en 6 mei te Circuit Park Zandvoort.

UITSLAGEN PAASRACES SAMSUNG BMW 130i CUP 2007
Samsung BMW 130i Cup Race 1: 1: Tim Coronel in 13:52.150 minuten, 2: Ricardo van der Ende op 1.125 seconden, 3: Bas Schothorst op 2.324 seconden, 4: Marc Koster op 3.704 seconden, 5: Dillon Koster op 7.089 seconden en uitgevallen: Rintje Ritsma.

Samsung BMW 130i Cup Race 2: 1: Sebastiaan Bleekemolen in 31:24.649 minuten, 2: Tim Coronel op 0.268 seconden, 3: Dillon Koster op 1.063 seconden, 4: Marc Koster op 1.446 seconden en 13: Rintje Ritsma op 38.229 seconden.