Koster best geklasseerde Nederlander 24 uur Nürburgring

28 May 2008 | Met zijn 34e plaats van in totaal 213 gestarte deelnemers was de Zandvoortse autocoureur Dillon Koster de best geklasseerde landgenoot in de jaarlijkse 24-uursrace voor GT’s en toerwagens op de Nürburgring-Nordschleife. Tijdens de 36e editie van de Duitse lange-afstandsklassieker, verreden voor in totaal 220.000 toeschouwers, bestuurde Koster een BMW M3 (E92) van het Duitse Sartorius Team Black Falcon. Hij deelde de auto met de Fransman Jean-Paul Breslin, de Italiaan Diego Romanini en de Duitser Jan-Erik Slooten. In hun sterke klasse, SP7, werd het viertal als veertiende geklasseerd.
Het jaarlijkse “Internationales ADAC 24-Stunden-Rennen” op de Nürburgring is met ruim 200 deelnemende auto’s en rond de 700 coureurs de grootste autorace ter wereld. De wedstrijd wordt verreden op de combinatie van het Grand Prix-circuit van de Nürburgring en de Nordschleife, het ruim 20 kilometer lange parcours door het bosrijke en heuvelachtige landschap van de Eifel dat sinds de opening in 1927 goeddeels ongewijzigd is gebleven. Kenners en liefhebbers noemen de Nürburgring het mooiste circuit ter wereld, maar het circuit is ook uitdagend en bepaald niet zonder risico. Drievoudig Formule 1-wereldkampioen Jackie Stewart duidde de baan aan als “de groene hel”. De 24-uursrace is ieder jaar een waar volksfeest met altijd meer dan 200.000 bezoekers, die er met hun vlaggen, zelf gebouwde tribunes en uitkijktorens, barbecues en vooral veel bier een enorm spektakel van maken. Voor Dillon Koster was het de tweede keer dat hij bij de klassieke lange-afstandsrace van start ging, vorig jaar had hij er zijn première beleefd.

De auto waarmee Koster en zijn teamgenoten uitkwamen, was een geheel nieuwe BMW M3 met V8-motor, die enkele weken geleden voor het eerst werd ingezet tijdens een Duitse wedstrijd. Daarin raakte de auto echter beschadigd, zodat hij voor de 24-uursrace weer geheel moest worden hersteld. “Het doel was voor ons om de 24-uursrace uit te rijden, en dat hebben we gedaan, al ging het bepaald niet zonder slag of stoot”, vertelde Koster. In de kwalificatietraining bezette het team de 48e startplaats. Koster nam de start voor zijn rekening. “Ik ben expres heel voorzichtig geweest, omdat de risico’s met zoveel auto’s op de baan vrij groot zijn”, zei Koster, die in totaal vier rijbeurten voor zijn rekening nam: twee in het donker en twee bij daglicht. Afgezien van een klapband, waarmee Koster nog de pits bereikte, en een afgebroken wielmoer als gevolg daarvan, en wat tijdverlies nadat een monteur per ongeluk de brandblusser raakte, verliep de race voor het team zonder noemenswaardige problemen. “Het was in ieder geval minder zwaar dan vorig jaar, toen de weersomstandigheden het wel heel moeilijk maakten”, aldus Koster. “Misschien had ik in de nacht wel iets sneller kunnen rijden, maar ik wilde vooral de eindstreep halen, niet in de laatste plaats ook voor de mensen in het team die de afgelopen weken dag en nacht hebben gewerkt. Ik denk dat het een prachtig resultaat is dat we zijn aangekomen met een auto die zo nieuw is.”

In principe neemt Koster ook deel aan de resterende lange-afstandsraces op de Nürburgring van dit jaar, mits deze niet samenvallen met zijn deelname aan de Samsung BMW 130i Cup. “De Nordschleife blijft het mooiste circuit ter wereld, enig in zijn soort”, vindt Koster. “Elk rondje is anders. Je moet altijd respect blijven houden voor het circuit.”

Uitslag:
1.Bernhard-Lieb-Dumas-Tiemann (Dui-Dui-Fra-Dui), Porsche 911 GT3 RSR, 148 r. in 24.03.48,494 (gem. 156,085 km/u)
2. Hahne-Haarmann-Krumbach-Kaffer (Dui), Porsche 911 GT3 RSR, op 1 ronde
3. Schmitz-Abbelen-Althoff-Heyer (Dui), Porsche 911 GT3 RSR,op 3 ronden
34. Koster-Breslin-Romanini-Slooten (Ned-Fra-Ita-Dui), BMW M3 E92, op 19 ronden (14e SP7)
 © 2004-2016 DillonKoster.nl