Sterk optreden Dillon Koster tijdens 24 uren van Dubai eindigt met grote teleurstelling

14 Jan 2009 | Dillon Koster is verstoken gebleven van een glansrijke zege in de SP2-klasse tijdens de vierde editie van de TOYO TIRES 24H of Dubai. Koster deelde de auto, een BMW M3 (E92) van het Duitse raceteam Sartorius Black Falcon, met de Ier Sean-Paul Breslin, de Italiaan Diego Romanini en de Duitsers Frank Bierther en Christer Joens. Op driekwart van de wedstrijd in Doebai lag het vijftal in de SP2-klasse ruimschoots aan de leiding (zevende positie algemeen). Een technisch probleem met de koppeling zorgde er echter voor dat de equipe in de laatste dertig minuten van de wedstrijd terugviel tot een derde plek in haar klasse (23e algemeen). Carsten Tilke, Gabriël Abergel, Andrzej Dzikevic en Niclas Kentenich legden in 24 uur met hun Porsche 997 GT3 Cup 573 ronden af en zagen als eerste de finishvlag.
In de kwalificatie behaalde het Black Falcon-vijftal met een rondetijd van 2:12.394 op het 5,93 kilometer lange circuit een achtste startpositie in de SP2-klasse (33e algemeen). Volgens Koster had er iets meer ingezeten, maar relativeerde de rol van de kwalificatie van de 24-uurswedstrijd: “We hadden gehoopt op een tijd van 2:10, maar de kwalificatie is hier veel minder belangrijk dan tijdens bijvoorbeeld een sprintrace. Veel meer zit er voor ons ook niet in qua positie. We hebben een benzinetank van 120 liter, dat zal ons in de race naar voren helpen, omdat andere auto’s vaker moeten stoppen.”

In de wedstrijd wist het vijftal zich steeds verder naar voren te werken. Na drie uur rijden kwam de BMW-equipe als tweede (20e algemeen) door. Halverwege de wedstrijd reed het Duitse team de toptien van het algemene klassement binnen, om een uur later de leiding in de SP2-klasse over te nemen. Kort nadat Dillon Koster tijdens de laatste rijderwissel vanuit zevende positie algemeen (en ruimschoots aan de leiding in SP2) het stuur aan teamgenoot Diego Romanini overgaf, liet de koppeling van de BMW M3 het afweten. De voormalig Italiaanse WTCC-rijder Romanini wist in tergend langzaam tempo nog een aantal ronden af te leggen, maar zag met lede ogen toe hoe de royale voorsprong in het warme Doebai verdampte. Uiteindelijk werd de Black Falcon-equipe als derde in haar klasse en als 23e algemeen geklasseerd.

“Als ik van tevoren had kunnen tekenen voor een derde positie in onze klasse, had ik gelijk mijn handtekening gezet”, verbeet Koster de teleurstelling. “Maar het ging boven verwachting goed. Ik reed een goede eerste stint in de avond en we overleefden ook zonder problemen de nacht. Het zag er bij zonsopkomst erg goed uit en de voorsprong loog er niet om. In de laatste dertig minuten kregen we echter een behoorlijke tegenvaller te verwerken. De koppeling van de auto begaf het, waardoor Diego alleen nog maar in de vierde versnelling kon rijden en als gevolg ver terugviel. Dat het uitgerekend in de allerlaatste dertig minuten moest gebeuren, maakte het extra zuur, maar het doet wat mij betreft niet af aan de prestatie van ons als team.

UITSLAG TOYO TIRES 24H OF DUBAI | DUBAI AUTODROME
1. Equipe Tilke/Abergel/Kentenich/Dzikevic (Porsche 997 GT3 Cup) in 573 ronden;
2. Equipe Al Faisal/Spooner/Hürtgen/Sørlie (BMW Z4M Coupé) op 49,676 seconden;
3. Equipe Tschornia/Kovac/Thiim/Asch/Asch (Porsche 997 GT3 Cup) op 1 ronde;
23. Equipe Koster/Breslin/Romanini/Bierther/Joens (BMW M3 E92) op 55 ronden (3e in SP2).
 © 2004-2016 DillonKoster.nl